Darbo saugos priemonės, sertifikuotos Europos sąjungoje. Darbo batai, kelnės, striukės, šalmai, pirštinės ir kiti rūbai.

Darbo aprangos sertifikavimas Europos Sąjungoje

Asmeninės apsaugos priemonės (AAP) arba darbo drabužiai yra labai svarbi darbo vietų saugos sudedamoji dalis Europoje. Siekdama apsaugoti darbuotojus nuo pavojų, įskaitant gaisrą, chemines medžiagas ir elektros problemas, Europos Sąjunga (ES) nustatė griežtas darbo drabužių saugos taisykles.

Pagrindinis teisės aktas, reglamentuojantis darbo drabužių saugos ir veikimo standartus, yra ES AAP direktyva (89/686/EEB). Ši direktyva taikoma visoms AAP formoms, tokioms kaip drabužiai, galvos apsauga, akių ir veido apsauga, kvėpavimo takų apsauga ir apsauga nuo kritimo.

Visi darbo drabužiai turi turėti CE ženklą, kuris patvirtina, kad jie buvo išbandyti ir atitinka ES saugos reglamentus, kaip vieną iš pagrindinių AAP direktyvos reikalavimų. Be to, CE ženklas garantuoja, kad darbo drabužiai buvo pagaminti laikantis ES nustatytų kokybės kontrolės ir gamybos kriterijų.

Be AAP direktyvos, yra daug specialių ES įstatymų, taikomų tam tikroms darbo drabužių kategorijoms. Pavyzdžiui, Asmeninių apsaugos priemonių reglamente (ES) 2016/425 dėl AAP apibrėžti AAP saugos ir veikimo standartai, įskaitant drabužius, galvos apsaugą, akių ir veido apsaugą bei apsaugą nuo kritimo.

EN ISO 20471 standartas, kuriame išsamiai aprašomi gerai matomi įspėjamieji drabužiai, skirti profesionaliam naudojimui, yra dar vienas svarbus darbo aprangos standartas Europoje. Užtikrindama, kad darbuotojai būtų matomi esant prastam apšvietimui ir prastam matomumui, šios gairės sumažina nelaimingų atsitikimų tikimybę.

Taip pat labai svarbu atsiminti, kad darbdaviai yra atsakingi už tai, kad darbuotojai turėtų tinkamas AAP, skirtas konkrečioms darbo pareigoms, taip pat prireikus prižiūrėti ir atnaujinti AAP. Taip pat reikia dažnai mokyti darbuotojus, kaip naudoti ir prižiūrėti AAP, taip pat reguliariai tikrinti, valyti ir taisyti AAP.

Siekdama užtikrinti, kad darbuotojai būtų apsaugoti nuo rizikos, ES priėmė griežtas darbo drabužių saugos taisykles. Pagal įstatymą darbdaviai privalo tiekti tinkamas AAP ir pasirūpinti, kad jų darbuotojai būtų tinkamai prižiūrimi. Laikydamiesi šių reikalavimų, darbdaviai gali prisidėti prie savo darbuotojų saugumo ir sveikatos užtikrinimo.

Grįžti į tinklaraštį