apsauginės pirštinės darbui ir jų standartai

Apie apsaugines pirštines darbui ir Europos sąjungos standartus

Apsauginės pirštinės yra labai svarbi asmeninės apsaugos priemonių dalis, kai reikia apsaugoti rankas dirbant. Labai svarbu pasirinkti pirštines, kurios atitiktų būtinus saugos reikalavimus, nesvarbu, ar dirbate gamyboje, statyboje ar bet kurioje kitoje pramonės šakoje, kur kyla pavojus jūsų rankoms. Šiuos reikalavimus Europos Sąjungai nustato Europos standartas.

Europos sąjungos standartas apsauginėms pirštinėms suskirstytas į kelias kategorijas, kurių kiekviena turi savo specifinius reikalavimus. Svarbiausi pramoninių darbo pirštinių standartai yra šie:
  • EN 388: Šis standartas apima mechaninius pavojus, tokius kaip įpjovimai, dilimas ir pradūrimai. Šį standartą atitinkančių pirštinių etiketėje bus numerių serija, nurodanti jų veikimo lygį kiekvienoje iš šių sričių.
    • Atsparumas dilimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti trinčiai į šiurkščius paviršius. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo dilimui lygis.
    • Atsparumas pjovimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti pjovimui nuo aštrių daiktų. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 5, o 5 yra aukščiausias atsparumo pjovimui lygis.
    • Atsparumas plyšimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti plyšimui nuo jėgos, veikiančios statmenai medžiagai. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo plyšimui lygis.
    • Atsparumas pradūrimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti aštraus daikto, pvz., adatos, prasiskverbimui. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo pradūrimui lygis.
    • Keturi veikimo lygiai sujungiami į vieną piktogramą, kuri paprastai atspausdinama ant pirštinės arba ant jos pakuotės.
    • Svarbu pažymėti, kad EN 388 yra eksploatacinėmis savybėmis pagrįstas standartas, o tai reiškia, kad jame nustatomi pirštinių eksploatacinių savybių reikalavimai, tačiau nenurodomos medžiagos ar metodai, kurie turi būti naudojami norint pasiekti tokį efektyvumą. Tai leidžia gamintojams naudoti įvairias medžiagas ir metodus standartą atitinkančioms pirštinėms gaminti.
EN 388 standartas pirštinėms
  • EN 407: Šis standartas apima šiluminę riziką, tokią kaip karštis ir liepsna. Šį standartą atitinkančių pirštinių etiketėje bus numerių serija, nurodanti jų veikimo lygį kiekvienoje iš šių sričių. Standartas suskirstytas į septynis našumo lygius, kurių kiekvienas yra išbandomas atskirai:
    • Atsparumas degimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti užsidegimui ir liepsnos plitimui. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo degumui lygis.
    • Atsparumas sąlyčiui su karštais paviršiais: matuoja laiką, per kurį pirštinės vidus pasiekia 40°C temperatūrą, kai liečiasi su šilumos šaltiniu. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo kontaktinei šilumai lygis.
    • Atsparumas konvekcinei šilumai: matuoja laiką, per kurį pirštinės vidus pasiekia 40°C temperatūrą, kai jas veikia 50 kW/m² šilumos srautas. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo konvekcinei šilumai lygis.
    • Atsparumas spinduliuojamai šilumai: matuoja laiką, per kurį pirštinės vidus pasiekia 40°C temperatūrą, kai yra veikiamas 50 kW/m² spinduliavimo šilumos šaltinio. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo spinduliuojamai šilumai lygis.
    • Atsparumas mažiems išlydyto metalo purslams: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti mažiems išlydyto metalo lašeliams. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo mažiems išlydyto metalo purslams lygis.
    • Atsparumas dideliems išlydyto metalo purslams: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti dideliems išlydyto metalo lašeliams. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo dideliems išlydyto metalo purslams lygis.
    • Atsparumas šilumos įsiskverbimui: matuoja pirštinių medžiagos gebėjimą atsispirti karščio prasiskverbimui iš karšto objekto, besiliečiančio su pirštine. Veikimo lygis nurodomas skaičiumi nuo 0 iki 4, o 4 yra didžiausias atsparumo šilumos įsiskverbimui lygis.

      Septyni veikimo lygiai sujungiami į vieną piktogramą, kuri paprastai atspausdinama ant pirštinės arba ant jos pakuotės.
EN 407 pirštinių standartas
  • EN 420: Šis standartas apima bendruosius reikalavimus pirštinėms, įskaitant dizainą ir konstrukciją, taip pat dydį ir ženklinimą. Standartas apima daugybę temų, įskaitant:
    • Dydžio nustatymas: Pirštinės turi būti tinkamo dydžio, kad jos tvirtai priglustų, bet ne per tvirtai, kad būtų galima užtikrinti gerą miklumą.
    • Medžiagos: Pirštinės turi būti pagamintos iš medžiagų, kurios yra saugios pagal paskirtį ir kuriose nėra kenksmingų medžiagų.
    • Dizainas: Pirštinės turi būti suprojektuotos taip, kad jos nekeltų jokio pavojaus naudotojui ir kad jas būtų lengva užsimauti ir nusimauti.
    • Konstrukcija: Pirštinės turi būti pagamintos taip, kad jos būtų patvarios ir tiktų pagal paskirtį.
    • Ženklinimas: Ant pirštinių turi būti nurodyta vartotojui svarbi informacija, įskaitant gamintojo pavadinimą ir adresą, dydį ir visus susijusius standartus ar sertifikatus.
    • Higiena: Pirštinės turi būti higieniškos, lengvai valomos ir neturi sukelti alerginių reakcijų ar odos dirginimo.
    • Įpakavimas: Pirštinės turi būti supakuotos taip, kad būtų apsaugotos nuo pažeidimų ir išliktų švarios.
    • Naudojimo instrukcija: prie pirštinių turi būti pridėta naudojimo instrukcija, įskaitant informaciją, kaip jas užsimauti, nusiimti, prižiūrėti ir laikyti.

      EN 420 yra eksploatacinėmis savybėmis pagrįstas standartas, o tai reiškia, kad jame nustatomi pirštinių eksploatacinių savybių reikalavimai, tačiau nenurodomos medžiagos ar metodai, kurie turi būti naudojami norint pasiekti tokį efektyvumą. Tai leidžia gamintojams naudoti įvairias medžiagas ir metodus standartą atitinkančioms pirštinėms gaminti.
EN420 pirštinių standartas paaiškinimas

Kaip išsirinkti apsaugines pirštines?

Renkantis apsaugines pirštines labai svarbu atsižvelgti į konkrečią riziką, kylančią jūsų darbo vietoje. Pavyzdžiui, jei naudojate aštrius instrumentus, jums reikės pirštinių su dideliu atsparumu pjovimui. Dirbant su karštomis medžiagomis reikia turėti aukšto lygio karščiui atsparias pirštines. Žinoma, jūs taip pat norėsite pirštinių, kurios atitiktų atitinkamus jūsų sektoriaus EN standartus.

Taip pat labai svarbu pagalvoti, kaip gerai priglunda pirštinės. Jums reikalingos pirštinės, kurias būtų patogu mūvėti ir kurios vis tiek užtikrintų tinkamą rankų ir pirštų miklumą. Per daug aptemptas pirštines bus nepatogu dėvėti ir gali būti sunku atlikti savo darbą. Per laisvos pirštinės nesuteiks tiek daug apsaugos.

Apibendrinant, apsauginės pirštinės yra esminė rankų apsaugos darbe dalis. Labai svarbu pasirinkti pirštines, kurios atitiktų atitinkamus standartų reikalavimus ir būtų pritaikytos jūsų darbo vietoje kylančiai rizikai. Laikydamiesi šių taisyklių, galite užtikrinti, kad jūsų rankos būtų apsaugotos ir kad galėtumėte dirbti efektyviai ir saugiai.

Sertifikuotų darbo pirštinių parduotuvė

Grįžti į tinklaraštį

Apsuginės pirštinės: