Akių apsauga darbo vietoje - Neišvengiama Būtinybė

Akių apsauga darbo vietoje - Neišvengiama Būtinybė

Su darbu susiję akių sužalojimai yra dažni ganėtinai dažni visose pramonės srityse. Tai ypatingai aktualu jeigu dirbama greta šalutiniu produktus/daleles/medžiagas generuojančių įrengimų. Laimei, daugelio sužalojimų galima išvengti tinkamai naudojant apsauginius akinius, kurie apsaugos akis nuo sužeidimų dėl cheminių medžiagų purslų, metalo dalelių ar spinduliuotės. Tačiau pasirinkti tinkamus apsauginius akinius nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Dėl skirtingų tipų rėmelių ir lęšių bei internete prieinamos informacijos gali būti labai sunku pasirinkti tinkamą modelį, kuris užtikrintų tinkamą apsaugą ir būtų patogus dėvėti.

Uvex apsauginiai akiniai internetu

Mūsų siūlomų akinių asortimentą galite apžvelgti čia - https://dudu.lt/collections/akiniai

Pirmiausia reiktų tiksliai žinoti darbo aplinkoje gresiančius pavojus, t.y. nustatyti veiksnius, kurie gali kelti pavojų akims, su kuriais galite susidurti savo darbo vietoje. Jūsų darbo vieta gali turėti bet kurį vieną ar daugiau toliau nurodytų pavojingų veiksnių:

Mechaniniai pavojai – tokio tipo pavojų sukelia įrengimai ir įrankiai, kurie gali išskirti daleles, kurios gali atsitrenkti į akies rageną ir ją sužaloti.


Spinduliuotė – nuo UV spindulių iki matomos šviesos, atsirandančios suvirinimo ir kitų operacijų metu, įvairių tipų optinė spinduliuotė gali paveikti jūsų akis ir sukelti ūminį arba lėtinį akių pažeidimą.


Temperatūra – karštų skysčių, metalo purslų ir intensyvios šilumos spinduliuotės keliama rizika priskiriama šiai kategorijai.


Cheminės medžiagos – į šią kategoriją įeina visos pašalinės medžiagos, tokios kaip dulkės, skysčiai, dujos, cheminių medžiagų purslai ir kt.

 Apsauginiai darbo akiniai. Geltoni, balti, skaidrūs, tamsinti ir kitų spalvų lešiais.

Supraskite apsauginių akinių tipus ir lęšių medžiagas

Išsiaiškinę su darbo vieta susijusius akims galinčius pakenkti veiksnius, turite susipažinti su įvairių tipų apsauginiais akiniais ir jų siūlomu akių apsaugos lygiu. Paprastai tariant, apsauginius akinius galima suskirstyti į du tipus – apsauginius akinius įprasto tipo ir apsauginius akinius, skirtus specialioms darbo operacijoms.

Priklausomai nuo lęšių medžiagos, apsauginiai akiniai gali apsaugoti jūsų akis nuo sužalojimų, kuriuos sukelia skraidantys objektai, dalelės, optinė spinduliuotė. Medžiagos, kurios dažniausiai naudojamos gaminant apsauginius akinius, yra polikarbonatas, akrilas, NXT poliuretanas ir optinis stiklas. Nepamirškite atsižvelgti į privalumus ir trūkumus rinkdamiesi lešių medžiagiškumą:

  • Polikarbonato lešiai - lengvi, puikiai apsaugo nuo kietų dalelių ir įbrėžimų, apsaugo nuo UV spindulių, ne tokie skaidrūs kaip NXT poliuretano ar optinio stiklo akiniai.
  • NXT poliuretano (Trivex) lešiai - puikiai apsaugo nuo kietų dalelių, aukštas skaidrumo standartas, itin lengvi, tačiau brangesni.
  • Akrilo lešiai - nebrangūs, lengvi, atsparūs cheminių medžiagų sąlyčiui, tačiau nėra atsparūs dėvėjimui, turi žemą optinį skaidrumą.
  • Optinio stiklo lešiai - puikiai apsaugo nuo subraižymų, itin skaidrūs, tačiau yra sunkesni, brangesni bei prasčiau apsaugo nuo skriejančių kietų dalelių.

Kada pasirinkote tinkamą apsauginių akinių lęšių medžiagą, svarbu atsižvelgti į šiuos veiksnius, kurie gali turėti įtakos patogumui dėvint akinius:

Lęšių dangos – lęšių dangos naudojamos siekiant pagerinti akinių funkcionalumą. Pavyzdžiui, jei norite naudoti apsauginius akinius drėgnoje aplinkoje, galbūt norėsite su nuo rasojimo apsaugančia danga, kad išvengtumėte kondensato ir vargo dažnai nusiimant akinius bui nuvalytų lešius. Taip pat galite pasirinkti kietą dangą, kad lešiai būtų atsparesni įbrėžimams.


Lęšių atspalviai – lęšių atspalviai yra labai naudingi, kada apsauginius akinius reikia naudoti aplinkoje, kurioje yra didelė optinės spinduliuotės rizika. Nuo paprastos pilkos/žalios dangos, mažinančios šviesos intensyvumą, iki atspalvių, užtikrinančių apsaugą nuo UV spinduliuotės, yra daugybė lęšių atspalvių pasirinkimų.


Receptiniai apsauginiai akiniai – jei jūs arba jūsų darbuotojai turi susilpnėjusį regėjimą, gali tekti naudoti receptinius apsauginius akinius ir akinius, kurie buvo pritaikyti taip, kad būtų užtikrintas optimalus matomumas ir visiška apsauga.


Komfortas ir dizainas – tai du pagrindiniai veiksniai, galintys turėti įtakos apsauginių akinių priėmimui jūsų darbo vietoje. Turėtumėte pasirinkti akinius, kurie yra lengvi ir sukurti ergonomiškai, kad būtų patogu nešioti visą darbo laiką.

Tikimės, kad ši informacija padės Jums internetu įsigyti tinkamus apsauginius akinius. Jei turite daugiau klausimų, galite susisiekti su mumis: info@dudu.lt

Apsauginiai akiniai internetu

Grįžti į tinklaraštį